Zondag 3st, Mei 4:43:48 Am

Leener |
---|
23 jaar vrouw, Meisje |
Drybergen, Netherlands |
Arab(Geavanceerd), Tamil(Mooi zo), Javaans(Bekwaamheid) |
Agronoom, Middel |
ID: 1168125874 |
Vrienden: elainemannion1, SpiritFly |
Persoonlijke gegevens | |
---|---|
Geslacht | Vrouw |
Kinderen | Wil |
Hoogte | 172 cm |
Toestand | Gratis |
Onderwijs | Hoger onderwijs |
Roken | Ja |
Drink | Ja |
Communicatie | |
Naam | Laurie |
Bekeken: | 4526 |
Telefoon: | +312547-436-47 |
Stuur een bericht |
Beschrijving:
Een aantal van de gedichten was eerder verschenen in Maatstaf. Op de omslag van de bundel, die ontworpen is door Marjo Starink, staat een afbeelding van Co Westerik, Soldaat in landschap. In één jaar, , kwamen vier herdrukken uit. De zesde druk verscheen in , de zevende tot en met de tiende in , , , en Soldatenliederen is integraal opgenomen in De gedichten uit , waarvan de derde druk verscheen in Een selectie uit de bundels Soldatenliederen en Jachtscènes is in vertaald in het Zweeds door Per Holmer.
Soldatenliederen is opgebouwd uit acht delen: Ouverture, De kracht van water, De omgang met vuur, Aspecten van het geheugen, Capitulatie: het huis, Scheepgaan naar verder, Dodelijk changement en Zang en dans. De afdelingen tellen steeds vier tot zes gedichten. Er zijn in totaal 43 gedichten. In deze en verscheidene andere gedichten komt men veel militaire taal en beeldspraak tegen. De psychoanalytische theorie en praktijk en de neurologie leveren ook verscheidene.
De meeste gedichten hebben een duidelijke indeling in strofen waarbij deze vaak een inhoudelijke, met de strofen ervoor of erna contrasterende eenheid vormen. Er is weinig eindrijm maar wel veel binnenrijm, assonantie en alliteratie. De schrijfster maakt vaak gebruik van enjambement, wat soms het contrast tussen de strofen opheft of neutraliseert. De vier elementen ondersteunen die thematiek: water en vuur hebben zowel een vernietigende als een, daarop vaak volgende, reinigende kracht.
Aarde lokt uit tot liggen, tot overgave, maar brengt ook een connotatie van dood mee. Lucht staat voor ijlheid en vluchtigheid, minder vaak voor levenskracht. Muziek kan de dreiging van verlies en tekort vaak daadkrachtig bestrijden. Ze is troostend maar is daarbij slechts een deelantwoord. De krachten van liefde en gezin zijn centrale motieven bij de invulling van de thematiek.
Ze bieden de beste garantie voor troost, maar ze worden steeds bedreigd en zijn zoals al het andere vergankelijk. Ook vinden we met betrekking tot gezin en relaties een drang naar vrijheid die op de omgeving bevochten moet worden. Ziekte en dood dringen zich steeds op, maar worden op afstand gehouden omdat het leven geleefd moet worden; dat gebeurt door seksuele en koesterende liefde, door gezin en kinderen of, zoals in het openingsgedicht, door dagelijkse genoegens.
Herhaaldelijk suggereert de schrijfster een analogie tussen de verwoording in een gedicht en een psychotherapeutische behandeling. Dat geldt ook voor de luisterende therapeut die het opspelende verleden in goede banen probeert te leiden als een dijkgraaf het water. Therapeut, dijkgraaf, die het element water tracht de beheersen, en dichter vloeien hier ineen.
Men kan een relatie aannemen tussen wat bekend is van de biografie van de schrijfster en haar poëzie. Anna Enquist of liever Christa Widlund-Boer heeft een deels professionele belangstelling voor muziek, zij benadrukt in interviews het belang van haar gezin en ze heeft een praktijk als psychoanalytisch therapeute. Deze zaken komen evenals het Noord-Hollandse en Utrechtse landschap van haar woonomgeving met grote regelmaat herkenbaar terug.
Het gedicht is een serenade, een avondgedicht. Het geeft de avondoverdenkingen na het leven van alledag, bij de flarden van een serenade van Tsjaikovski en witte wijn in de tuin:. Rest een vraag om respijt, om wapenstilstand. Persoonlijk beleven en moederliefde zijn hier verstrengeld met muziek. Het zijn geen vrolijke scènes. Veiligheid moet aan het dreigende leven worden ontstolen. Deze dubbelheid van de muziek is van belang voor grote delen van de bundel: muziek brengt, zoals gezegd, structuur, brengt ook emotie, maar is slechts een gedeeltelijke verlichting van het leed en van de vluchtigheid en de eenzaamheid van het bestaan.
Muziek kan zelfs pijn doen. Het is, kortom, een dissonerende zaak. De metaforen van muziek, en oorlog en geweld zijn hier verwarrend met elkaar verbonden. Dat geldt voor de hele eerste afdeling, een muzikale opening van de soldaten liederen. Water gaat soms gepaard met vuur. In de traditie is de salamander een dier dat in vuur kan leven en tegelijk nauw verbonden is met het water, waar de meeste salamanders paren. Maar schoonheid is een onbetrouwbaar wapen:.
Er is een vuur van haat. Maar wij, de mogelijke genezers, zijn ook blind, blind voor wat hem in zijn eerste dagen is overkomen toen, zoals bij de te vondeling gelegde antieke Oedipus, een priem zijn voet doorboorde. Steeds is er een poging om troost te vinden in verhalen en ook in de liefde. Maar, merkt Ed Leeflang terecht op, men vindt ook in de tweede helft van de bundel signalen van wanhoop en, kan men toevoegen, verzet.
Het hoofdthema is vergankelijkheid met daarop volgend mogelijke verzoening of genezing. Maar wij blijven met lege armen achter. Een gedicht dat aansluit bij de eeuwenoude opvatting dat de dichter met zijn poëzie de vergankelijkheid kan overleven. Twee gedichten gaan weer over de ouder-kindrelatie. Wat blijft is het verdriet. Het decor verandert changeert steeds, maar dat benadrukt eens te meer de kracht van steeds aanwezig geweld en dood, in relatie tot angst om de kinderen en ook in verband met seksualiteit.
Maar ook is er steeds een suggestie van een gedeeltelijke uitweg. De aarde vraagt kreunend om een herhaling in het volgend jaar waarbij het lijkt of ze naar geweld verlangt, al heet de droom daarover bedrieglijk:. Een waarlijk soldatenlied! Met dit gedicht over de dood wordt de toon gezet voor deze afdeling, waar zang en dans hun beperkte troostende rol spelen. Het gedicht opent met een aantal vragen die inhouden waarom.
Dit ondanks alles blijven voortgaan, andare , is een centraal thema in de bundel en verleent dit slotgedicht dan ook met recht zijn titel. Het antwoord vat de thematiek van de bundel nog eenmaal samen: het leven moet geleefd worden. Het dagelijks leven, het verlangen naar lucht en het sensueel-vitale lijf houden de vrouw in het gedicht gaande:.
De bundel verloopt tussen liggen en gaan. Het liggen, lezen we in de eerste regels van de bundel, lokt met zijn aardse roep maar leidt ook tot verlies. Een oplossing is dan ook dat men, bij gebrek aan beter, maar door gaat en soms gebeurt dat niet zonder genot en troost. Een soldaat heeft een gevaarlijk en riskant leven maar hij vecht toch door, gaat door. Anna Enquist debuteerde op betrekkelijk late leeftijd.
Geboren in , publiceerde zij haar eerste bundel in Daarvoor waren een paar gedichten bekend aan de lezers van Maatstaf. Na Soldatenliederen verscheen spoedig een tweede bundel, Jachtscènes , in In volgde de bundel Een nieuw afscheid. In datzelfde jaar begon met Het meesterstuk Enquists carrière als romanschrijfster. Ook is er verwantschap te constateren met Vasalis, die uit dezelfde beroepssfeer komt als Enquist.
Haar betrekke-. In Enquists verdere werk blijven de voor Soldatenliederen gesignaleerde motieven in sterke mate aanwezig. Dat geldt met name voor de muziek. Zo is Het meesterstuk sterk verwant met het verhaal van Mozarts Don Giovanni en ook de bundel Jachtscènes heeft een afdeling die genoemd is naar deze markante figuur.
In haar latere werk toont Enquist ook belangstelling voor de competitieve voetbalsport. Meer in de lijn van haar beginbundel is een herhaald optreden in radio- en televisieprogramma’s waarin vaak de relatie tussen poëzie, muziek en ook psychologie aan de orde komt. Enquist is een tijd de best verkochte dichteres van Nederland geweest. Zij is ook een van de meest geïnterviewde Nederlandse dichters.
De eerste bundel van Anna Enquist is bijna unaniem gunstig besproken. Sitniakowsky vindt in De Telegraaf de bundel briljant, hét poëziedebuut van Volgens Johan Oosterman in Hervormd Nederland weet Enquist dagelijkse ervaringen te verheffen tot een hoger plan. Hij signaleert een niet te overwinnen melancholie. Een gedetailleerde bespreking van Tomas Lieske in Tirade komt ook tot vrij negatieve conclusies. Hij vindt dat de gedichten ons lessen geven betreffende wat wij eigenlijk al weten, bijvoorbeeld dat de werkelijkheid verandert in een verhaal.
De goede gedichten zijn die gedichten die één beeld uitwerken, niets uitleggen en die. Dit gedicht wordt verder ontleed door Bragelija Borisova. Hans Groenewegen zoekt in Politiek en Cultuur naar de verklaring van de grote populariteit van Enquists poëzie en wijst onder meer op de manier waarop Enquist emoties met een afstand benadert. Hij vindt bij alle waardering wel dat sommige van die levenslessen meer passen bij therapie dan bij poëzie.
Dröes spreekt in Maandblad geestelijke gezondheid van een van de standaardpraktijk afwijkende heftige retoriek en hij signaleert een ingebouwde public reading : het lijkt bij uitstek poëzie om voor te dragen. Herman de Coninck gebruikt in zijn Intimiteit onder de melkweg de bundel Soldatenliederen als positieve folie voor zijn nogal negatieve reactie op Jachtscènes.
In De Vlaamsche Gids verdedigt Aart van Zoest het realisme en de incidentele pathetiek van onder andere Soldatenliederen. Hij prijst Enquists gevarieerde retorische en linguïstische middelen. Weer sterk negatief is het pamflet van het koppel Bindervoet-Henkes. In een bijdrage aan de Berkeley Conference over Nederlandse literatuur van wijst Manfred Wolf, op zoek naar een verklaring voor het succes van de auteur, op de terugkeer van een vergeten retoriek en op het verheven taalgebruik.
Bij het verschijnen van de Gedichten roemt Rob Schouten in Vrij Nederland de elementaire en archetypische beelden van onder meer Soldatenliederen. De talloze interviews, onder meer van Reinjan Mulder, Marjo van Soest en Lisette Keustermans, getuigen ervan dat het overheersend klimaat positief is. Anna Enquist is een populaire dichteres en Soldatenliederen heeft die populariteit een stevige basis gegeven.